Cena netto czy brutto - oznaczenie.

Tutaj umieszczamy tylko porady. Tworzymy mini poradnik.
Elenwe
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 08 lip 2010, 11:12

Cena netto czy brutto - oznaczenie.

Postautor: Elenwe » 13 lip 2010, 10:36

Witam!
Zagłębiałam się w forum od tygodnia nad problemem z oznaczeniem cen, nie udało mi się znaleźć tu odpowiedzi, a że przypadkiem udało mi się to zrobić samemu, chciałabym się podzielić tym z innymi użytkownikami tego forum, bo być może więcej osób będzie miało taki problem (a już widziałam że ktoś miał na pewno)

Problem wygląda następująco:
Mamy podział klientów na rózne grupy i odpowiednim grupom pojawia się cena z podatkiem lub bez. A że po oglądaniu kategori sklepu nie wiadomo jaka to jest cena postanawiamy oznaczyć te ceny poprzez dodanie takstu 'brutto' dla cen z podatkiem i 'netto' dla cen bez podatku. Do tego wystarczy mała korekta w pliku price.tpl.php, którego można znaleźć: /components/com_virtuemart/themes/default/tampletes/common/price.tpl.php

Wyszukujemy fragmentu:

if( !empty( $price_info["product_price_id"] )) { ?>

getFullValue($base_price) ?>



I nanosimy korekte:

if( !empty( $price_info["product_price_id"] )) { ?>

getFullValue($base_price);
 
if ($auth["show_price_including_tax"] == 0)
echo " netto";
else echo " brutto"; ?>

     
 


Tak oto gdy ktoś zaloguje nam się jako klient grupy bez vatowej widzi cene w postaci "xx,xx zł netto", natomiast jeśli bedzie to klient z grupy vatowej widzi cene w postaci "xx,xx zł brutto".

Mam nadzieje że komuś to jeszcze się przyda.

kaszynek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 19 sty 2011, 23:04

Re: Cena netto czy brutto - oznaczenie.

Postautor: kaszynek » 09 lut 2011, 18:06

Jako, że jest to pierwszy wynik jaki wyświetla google.
Linkuje do strony z rozwiązaniem dot. jednoczesnego wyświetlania cen brutto i netto:
viewtopic.php?f=6&t=1363&p=8037

erjotes
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 01 gru 2011, 14:27

Re: Cena netto czy brutto - oznaczenie.

Postautor: erjotes » 01 gru 2011, 14:33

Witam, założenie poprawne, jednakże w nowym VM jest mała zmiana w kodzie, poniżej przesyłam focus ;D zmiany jaką trzeba wkleić zaraz za:
<?php
if( !empty( $price_info["product_price_id"] )) { ?>
<span class="productPrice">
<?php echo $CURRENCY_DISPLAY->getFullValue($base_price) ?>

wklejamy:

if( !empty( $price_info["product_price_id"] )) { ?>
<span class="productPrice">
<?php echo $CURRENCY_DISPLAY->getFullValue($base_price) ?>
<?php if ($auth["show_price_including_tax"] == 0)
echo " netto";
else echo " brutto"; ?>
</span>
<?php

efektem jest dopisek netto lub brutto przy cenie w karcie produktu.
Powodzenia O0

koszykowiec13
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 30 lip 2013, 12:34

Re: Cena netto czy brutto - oznaczenie.

Postautor: koszykowiec13 » 30 lip 2013, 12:41

Jakoś nie do końca mi to wychodzi. Nie wiem gdzie popełniam błąd.
Będę próbował do skutku. Mam nadzieję, że w zapisach powyżej nie ma błędów.
Bo nie wiem co robię źle :/
[url=http://www.u2dance.pl/dance-dating/]szybkie randki kraków[/url], [url=http://naolszy.pl/]apartamenty na olszy [/url], [url=http://brainmax.pl/blog-post/na-czym-polega-deja-vu]Na czym polega deja vu[/url], [url=http://www.belldent.pl/cennik]poradnia stomatologiczna kraków[/url], [url=http://www.longtimebeauty.pl/zabiegi_brwi.html]makijaż permanentny brwi warszawa[/url]

waleeedijaz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 12 mar 2016, 06:36

Re: Cena netto czy brutto - oznaczenie.

Postautor: waleeedijaz » 12 mar 2016, 06:38

Będę próbował do skutku. Mam nadzieję, że w zapisach powyżej nie ma błędów.

waleeedijaz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 12 mar 2016, 06:36

Re: Cena netto czy brutto - oznaczenie.

Postautor: waleeedijaz » 18 mar 2016, 07:53

Będę próbował do skutku. Mam nadzieję, że w zapisach powyżej nie ma błędów.



== ==


Wróć do „Przewodnik po Virtuemart”